Kegedhѐn Karep Kurang Sregep

Kegedhèn Karep Kurang Sregep

wijikinanthi selapananPamaos Wijikinanthi kang kinabektèn, apa panjenengan kangen karo pasugatan tulisan anyar ing blog iki? Wéladalah géèr kegedhèn rumangsa ana sing ngangeni tulisan…. Ganep rong wulan, blog Wijikinanthi ora atur pasugatan tulisan anyar. Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Kawruh Sapala | Tag | Meninggalkan komentar

Lena lan Sinom

Lena lan Sinom

Lena

Lena dening Teater Palma SMAN 1 Tengaran

Sasi Kirana atur pasugatan ndhudhuk ndhudhah budaya Jawi kanthi jejer Sinom kaadanan ing surya 13 Mei 2016. Murwakani acara dipun kepyakaken naskah kanthi irah-irahan lena ingkang dipun serat saking naskah ‘Lena Tak Pulang’ anggitanipun Muram Batubara. Kepyakan edi dipun aturaken dening Teater Palma SMAN1 Tengaran [ingkang wulan kapengker nderekaken piwucal sekar Kinanthi], ingkang paring pemut menggah wigatosipun panggulawenthah ing brayat alit. Piwucal budi pekerti, nengenaken ingkang utami wonten ing jagading kawula anem mekaten ugi para bapa biyung. Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Kawruh Sekar, Sekar Permadani Kota Salatiga, Sekar Setaman | Tag , , , , | Meninggalkan komentar

Jadah Mbah Karto

Jadah Mbah Karto

jadah-srundeng-tempe-bacem-mbah-karto-selo-2

Jadah Mbah Karto

Para pamaos wijikinanthi ingkang tuhu kinurmatan, kula gadhah langgangan kagem mundhut jadah ing Sela, Kabupaten Boyolali, inggih punika jadah damelanipun Mbah Karto. Jadahipun pulen, raosipun gurih awit klapanipun cekap kathah. Langkung nyamleng, jadah punika dipun dhahar sesarengan serundeng saha tempe bacem. Mapan ing sacelakipun peken Sela. Sumangga dipun cobi, rak mangke dados pacitan klangenan…… Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Kawruh Basa, Kawruh Sekar | Tag , , , , | Meninggalkan komentar

Sekar Kinanthi [2]

Sekar Kinanthi [2]

Teater Palma SMANI Tengaran

Teater Palma SMANI Tengaran

Sekar Kinanthi

Sekar Kinanthi

Tidhem wah peteng, hanamung sekar Kinanthi katembangaken kanthi ririh wening. Padha gulangen ing kalbu… Ing sasmita amrih lantip… Aja pijer mangan néndra…Kaprawiran dèn kaèsthi… Pesunen sariranira… Cegahen dhahar lan guling. (Wedatama, pupuh Kinanthi pada 1, anggitanipun Sinuwun Dalem PB IV – Surakarta) Pambabar sedya lumantar paraga ‘wong tuwa’ murwakani pandangu: “apa ya padha mudheng karepé tembang kinanthi iku mau? Padha daktuturi lumantar lakon iki.” Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Kawruh Sekar | Tag , , , , | 1 Komentar

Mangsa Mareng

Geguritan

Mangsa Mareng

Ngier..ngier…swara garengpung wiwit abyor sumawur
Nedahaken mangsa rendheng sampun binabar
Sasmitaning alam ingkang endah
Dados tuntunaning para juru among tani

Ngier..ngier…swara garengpung wiwit abyor sumawur
Tirta tumetes nilar akasa
Ginantosan mangsa ketiga
Paring berkah mring bantala binuka

Ngier..ngier…swara garengpung wiwit abyor sumawur
Kadya simponi kang edi
Alam tinata kanthi sampurna
Peparingipun Gusti kang Maha Adi

Dipublikasi di Sekar Geguritan | Tag , | 2 Komentar

Sekar Maskumambang

Sekar Maskumambang

Teratai-maskumambang

Teratai-maskumambang

Sekar Maskumambang punika minangka perangan saking sekar macapat. Sekar mekaten apindha panjrahing sekar ing patamanan agung, lan kakedalaken lumantar swantening lathi, satemah tembung ingkang kasekaraken dados endah mila lajeng kesebat tembang, tembang laguning tembung. Jinising sekar mawarni-warni nun inggih (1) tembang dolanan, (2) tembang/sekar ageng, (3) tembang/sekar tengahan, (4) tembang/sekar gendhing, (5) tembang/sekar macapat. Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Kawruh Sekar, Sekar Permadani Kota Salatiga | Tag , , , | Meninggalkan komentar

Budi Pekerti

Budi Pekerti

Nyinau budi pekerti ing Pawiyatan PERMADANI

Nyinau budi pekerti ing Pawiyatan PERMADANI

Budi pekerti mekaten minangka tembung saroja inggih punika kalih tembung ingkang sami utawi meh sami tegesipun kaginakaken sesarengan. Budi ateges kasaenan ingkang dipun upayaaken, wondene pekerti punika tindak tanduk utawi solah tingkah. Budi pekerti ngemu teges solah tingkah ingkang dipun upayaaken tumuju mring kasaenan. Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Sekar Permadani Kota Salatiga, Sekar Setaman | Tag , , | Meninggalkan komentar